Molimo vas koristite Desktop verziju stranice.
Molimo vas koristite Desktop verziju stranice.

LOL WC 2017 – D2: Gigabyte Marines napokon “pročitani”?

2. Dan najvećeg League of Legends eventa možemo okarakterisati kao dan pun “zamalo” ostvarenih preokreta i “close calls” od samog početka. Nažalost (ili sreću) fanova, iznenađenja poput onih prvog dana grupne faze su ovaj put ipak izostavljena. Međutim, to ne znači da dešavanja i odigrani mečevi nisu gledatelje ostavili bez daha te sa sigurnošću možemo reći da su nakon posljednjeg meča ostala otvorena pitanja i sumnje u “favorite” u idućim fazama turnira,no,krenimo redom.

Meč koji je defitivno na papiru izazvao najveće uzbuđenje jeste bio onaj gdje su se sukobili Gigabyte Marines i Longzhu Gaming. Prisjetimo se da su “marinci” na iznenađenje svih savladali Fnatic ubjedljivo prošli četvrtak a ono što je specifično jeste način i defitivno “out of meta” strategija kojom su to učinili. Nakon triumfa, njihov trener je možda i previše samouvjereno najavio da će protiv Longzhu-a fanovi imati priliku da vide još jednu pobjedu te playstyle koji do sada nije viđen. Na koncu,dio obećanja vezan za playstyle je zaista ispunjen. Bizarna rotacija na top laneu gdje je ovog puta top laner bio “Archie” koji je pickao Mordekaisera a main ADC “Noway” neobjašnjivo postavljen na mid lane, pokazala se kao potpun promašaj u meču protiv prvog seedera Koreje. Za razliku od Fnatica, Longzhu je došao spreman, očekujući neobične i potpuno drugačije strategije od postojeće mete te su u potpunosti “counterali” GBMarines u svakom aspektu igre te je game okončan u rekordnom vremenu na ovogodišnjem WC 2017. Međutim, iako izuzetno zanimljiv, ovaj meč ne možemo prozvati i highlightom 2. dana prvenstva.

Tu titulu dijele 2 meča koja su uslijedila nakon toga : SKT T1 vs EDward Gaming te Flash Wolves vs Team SoloMid. Iako su oba meča završila pobjedama favorita, sam tok i dešavanja na Summoners Riftu su se odvijali daleko drugačije od očekivanog. Edward Gaming je na krilima pobjede iz 1. dana ušao u meč protiv SKT sa velikom dozom samouvjerenosti što se i vidjelo tokom early i mid game gdje je u jednom momentu prednost bila oko 10 000 gold na strani EDG te je pritisak i push na bazu obećavao brz i efikasan završetak. Sve ovo je prokockano jednim,nevjerovatnim engageom SKT T1 gdje su favoriti ubili čak 4 igrača EDG-a nakon čega su ubili Barona i potpuno promijenili tok igre. Nakon samo 10 minuta, Nexus EDG-a je uništen a SKT T1 odnosi pobjedu u vjerovatno najnapetim meču koji ćemo vidjeti na ovom prvenstvu. Iako su na koncu odnijeli pobjedu, SKT T1 je ipak pokazao svoje slabosti te sam opstanak ekipe u idućim mečevima može biti znatno doveden u pitanje nakon ovog.

S druge strane, TSM je napokon upisao prvu pobjedu i to protiv Flash Wolves. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da je ova, na prvi pogled, “rutinska” pobjeda iziskivala od TSM-a svaki atom snage koju su igrači imali. Flash Wolves su gotovo 50 minuta imali kontrolu nad igrom te na korak do trijumfa nad evidentno zbunjenom ekipom TSM-a. Nažalost, još jednom je na scenu stupila snaga individualnog skilla jednog of definitivno najboljih igrača svih vremena Doublelift-a koji je neočekivano, neki bi rekli i očajnički, ušao u duel sa ADCarryem FW-a “Bettyem” i pobijedio nakon čega je TSM uspio i uništiti Nexus razočaranih Flash Wolvesa. Kao i SKT T1, TSM je bio favorit u ovom meču ali nakon neuvjerljive predstave protiv FW-a, njihov prolaz se dovodi u pitanje pogotovo ako uzmemo u obzir da najveći konkurent za 2. poziciju u grupi, Team World Elite potpuno gazi sve pred sobom.

Na koncu, dan 2 je ispunio očekivanja svih ljubitelja Lol-a ostavljajući nekada samouvjerene fanove Sjeverno-Američke regije u strahu kada je u pitanju opstanak njihovih “asova” i ispunjenje snova NA regije. Ostali rezultati su sljedeći:

Grupa A

C9 (1-1) savladao ahq e-Sports Club (1-1)

SKT t1 (2-0) savladao EDG (0-2)

Grupa B

Immortals (1-1) savladao Fnatic (0-2)

Longhzu Gaming (2-0)  savladao Gigabyte Marines (1-1)

Grupa C – nije odigrana

Grupa D

TSM (1-0) savladao Flash Wolves (0-1)

Team World Elite (1-0) savladao Misfits (0-1)

 

Leave a Reply